Golden Ale
23 l ~4,6 vol-%
Humlesorten Amarillo började spridas över världen (från Washington State, USA) någon tid kring 2004. En stor glädjeyra över denna spännande humle bröt snabbt ut bland bryggare och hembryggare och Amarillo blev snart den självklara humlen (i USA) för American Ales, IPA, DIPA o.s.v. I Coopers hemland Australien började kommersiella öl med Amarillo dyka upp under beteckningen Golden Ale.
Ölet vi brygger i det här receptet blev genast omtyckt. En ljusare English Pale Ale med Amarillo som sitt signum. Australisk Golden Ale (bryggs nuförtiden inte alltid med Amarillo) är lite av en egen, "icke-erkänd" öltyp som beskrivs som aromatisk och smakrik med ett rent avslut och hög drickvänlighet. I det här receptet försöker vi fånga själen i en Australisk Golden Ale: Ett kompakt vitt skum med aromer av apelsin, melon och stenfrukter, diskreta söta malt/humlesmaker som följs upp av en ren avslutande beska.
Ingredienser
- 1 x 1,7kg Int. Australian Pale Ale
- 2 x 500g Light Dry Malt
- 200g Cara/Crystal Malt (100 EBC) (krossad)
- 2 x 25-28g Amarillo pellets
- 1 x 11g Lallemand BRY-97 Dry Yeast
- Carbonation Drops
Färg: Gyllene
Beska: Medium
Kropp: Medium
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Koka upp 2 liter vatten i en stor kastrull (min. 8 l). Ta kastrullen av plattan.
Lägg de de krossade maltkornen i en silduk eller kokpåse och lägg påsen i kastrullen.
Låt dra i en timme.
Lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Tillsätt 3 liter vatten och 500g Light Dry Malt i kastrullen och koka upp vätskan.
Tillsätt 1 påse (25-28g) Amarillo humle och koka i 10 minuter. Ta kastrullen av plattan.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt 500g Light Dry Malt i jäskärlet. Rör om.
Tillsätt ölsatsen i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 18°C. Rör om.
Strö torrjästen (BRY-97) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Ungefär vid dag 4 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1006-1010.