Fler bilder

Beer O'Clock Session IPA

23 l ~4,5 vol-%

Om IPA är din grej älskar du säkert att frossa i typiskt intensiva, aromatiska, citrus/fruktiga, maltiga brygder med den där uppfriskande, beska eftersmaken som får din gom att längta efter en till.
Det här receptet sänker alkoholhalten ner till “session”-nivå* men behåller ändå de karaktärer vi älskar hos IPA. Passar perfekt den tid på dygnet när du vill njuta av ett par öl (så gott som alltid). När allt kommer omkring är det ju Beer O’Clock någonstans i världen, eller hur?

* ”Session öl” syftar på öl som har en något lägre alkoholhalt som man kan dricka fler av utan att drabbas så hårt av alkoholens berusande effekt.
Detta recept var Månadens receptpaket  i Juni 2015.

Ingredienser 

  • 1 x 1.7kg Int. Australian Pale Ale
  • 2 x 500g Light Dry Malt
  • 1 x 200g Cara/Crystal Wheat Malt (110-140 EBC) (krossad)
  • 1 x 25-28g Nelson Sauvin pellets
  • 1 x 25-28g Galaxy pellets
  • 1 x 25-28g Bravo pellets
  • 1 x 11g Safale US-05 Dry Yeast
  • Carbonation Drops


Färg
: Gyllene
Beska: Hög
Kropp: Medium

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse. Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter hett vatten (inte kokande). Sätt på locket och låt dra i en timme.
    Lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Häll över vätskan i en större kastrull (~8 l) och tillsätt ytterligare 2 liter vatten.
    Koka upp vätskan tillsammans med 500g Light Dry Malt.
    Tillsätt Nelson Sauvin humle och koka i 10 minuter.
    Tillsätt Galaxy humle och koka i ytterligare 10 minuter.
    Tillsätt Bravo humle och koka i ytterligare 10 minuter. Total koktid blir alltså 30 minuter.
    Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och 500g Light Dry Malt i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 18°C. Rör om.
    Strö torrjästen (US-05) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1008-1012.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare

Ingredienser som behövs