Fler bilder

Best Extra Stout

20 l ~6,8 vol-%

Coopers flasköl Best Extra Stout är ett mycket fint öl och flerfaldigt prisbelönt. Det här receptet är snarlikt en äldre version av Best Extra Stout som höll ca 6,8 vol-%. Alkoholhalten förlänger livslängden på ölet och du kan med fördel lagra ölet under lång tid och provsmaka lite då och då för att se hur det utvecklar sig. Viktigt är att jäsa i 21°C om man vill komma nära originalet och helst använda den jäst som finns i Coopers flasköl (köp flaskor på SB och skörda jästen). I vår FAQ beskrivs hur du skördar och förökar Coopers kommersiella jäst. Ifall du inte får tag på en jästkultur, kan du i nödfall använda två påsar Coopersjäst (den under locket + en extra).

Ingredienser 

  • 1 x 1.7kg Coopers Stout
  • 1 x 1.5kg TC Malt Extract Dark
  • 500g Coopers Dextrose
  • En aktiv jästkultur från Coopers Best Extra Stout (eller en påse Coopersjäst) + jästen som medföljer ölsatsen
  • Carbonation Drops


Färg
: Svart
Beska: Medium/Hög
Kropp: Tung

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Tillsätt ölsatsen, maltextraktet, dextrosen och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 20 liter och 21°C. Rör om kraftigt.
    Rör ner den flytande aktiva jästkulturen och strö torrjästen över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 21°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.

  • Steg 2: Brygg

    Under den första fasen av jäsningen kan mörka brygder skumma mycket kraftigt. Det är ett tecken på att jästen jobbar, så det är inte så negativt även om det är kladdigt.
    Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.


    Vidare

Ingredienser som behövs