Brew A - Coopers första batch
23 l ~7 vol-%
Alla är vi barn i början och Thomas Cooper bryggde även han sin allra första batch öl – kallad Brew A. Det blev startskottet på något stort för hela familjen, släkten, grannskapet och i slutänden även för hela landet. Kanske blir det så för dig också… man vet aldrig. Om du inte har så högtflygande planer kanske du i alla fall instämmer i att det är mycket roligt att brygga eget öl hemma och att det är en rätt skön känsla att få bjuda vänner och bekanta på ett välbryggt öl. Det stora, lilla bryggeriet i Adelaide som lystrar till namnet Coopers har länge ansett att alla med åldern inne borde brygga sitt eget öl hemma.
Med detta recept brygger du en mycket välhumlad Pale Ale på ca 7 vol-%. Thomas fru Ann var lite sjuklig av sig, så brygden är faktiskt tänkt som ett allmänt stärkande medel för henne. Det var tydligen fler än bara frugan som kände sig lite krassliga och snart stod grannarna i kö. Hans första recept föreskrev ”4 bushels of English Malt, 8 pounds of Kent Hops to 46 Gallons of water”. Thomas var än så länge bara hembryggare och hade inte licens för bryggverksamhet. Därför fick han bara sälja öl i mängden 5 gallons per gång. Detta motsvarar 23 liter - vilket händelsevis har blivit standardvolymen för dagens DIY-bryggare. På den tiden tog det hela 9 veckor innan ölet tappades på flaskor; kokning, kylning, första jäsningen i stora fat (ca 4 dagar), överföring till tunnor för andra jäsning (upp till 8 veckor). Thomas bryggde en ny omgång varannan vecka, en alkoholstark brygd och en lite svagare.
Med lite modernare bryggmetoder slipper vi idag kämpa med dålig utrustning, dåligt konverterad malt, unken humle, slö jäst och icke-önskvärda luftburna organismer – piuh! Inte får du sälja ditt hembryggda öl – men du får brygga det själv och njuta det tillsammans med familj och vänner.
Ingredienser
- 2 x 1,7kg Int. Australian Pale Ale
- 1 x 1,5kg TC Malt Extract Light
- 2 x 25-28g East Kent Goldings pellets
- 1 x 11g Safbrew S-33 Dry Yeast
- Carbonation Drops
Färg: Gyllene
Beska: Medium/Hög
Kropp: Tung
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Koka upp 1 liter vatten i en kastrull. Ta sedan kastrullen av plattan.
Tillsätt en påse (25-28g) East Kent Goldings humle och låt dra i 15-30 minuter.
Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatserna, maltextraktet och 2 liter kallt vatten i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 21°C. Rör om.
Strö torrjästen (S-33 + jästen från ölsatserna) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 21°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Ungefär vid dag 4 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
Ingredienser som behövs
-
Int. Australian Pale Ale 1,7kg
När du vill övertyga någon
Int. Australian Pale Ale 1,7kg 185,00 kr -
TC Malt Extract Light 1,5kg
Ohumlat maltextrakt 1,5kg
TC Malt Extract Light 1,5kg 139,00 kr -
Coopers Carbonation Drops 250g
Enkelt sätt att prima dina flaskor. 250g
Coopers Carbonation Drops 250g 49,00 kr -
East Kent Golding 28g
Humlepellets 28 gram
East Kent Golding 28g 36,00 kr -
SafAle S-33
Alejäst av allroundtyp
SafAle S-33 35,00 kr