Fler bilder

Chubby Cherub

23 l ~5,4 vol-%

När Coopers för en tid sedan kom med receptet Cascarillo Amber Ale var responsen mycket positiv. Många hembryggare lägger gärna ner lite mer tid och ansträngning på sin bryggning och testar gärna det som kallas "extraktbryggning".
Så detta recept, Chubby Cherub, följer samma metod: En kombination av flytande och torrt ohumlat maltextrakt tillsammans med en väl tilltagen mängd humle som ger beska, smak och doft. Receptet är inspirerat av några välkända kommersiella öl och kan klassas som en tolkning av öltypen American Pale Ale (BJCP-kategori 10A).

Resultatet är en gyllene ale med ett krämigt vitt skum. Tydliga aromer av stenfrukter, grapefrukt och marmelad följs av en fyllig malt/humle balans med en uppfriskande besk avslutning.

OG: 1048, FG: 1008

Ingredienser 

  • 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Light
  • 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Amber
  • 1 x 500g Coopers Light Dry Malt
  • 2 x 25-28g Chinook pellets
  • 1 x 25-28g Nelson Sauvin pellets
  • 1 x 25-28g Cascade pellets
  • 1 x 11g Lallemand BRY-97 Dry Yeast (eller valfri amerikansk alejäst)
  • Carbonation Drops


Färg
: Koppar
Beska: Medium/Hög
Kropp: Medium

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 5 liter vatten tillsammans med 500g Light Dry Malt i en stor kastrull (~8 l).
    Tillsätt 1 påse (~25g) Chinook humle och koka i 10 minuter.
    Tillsätt 1 påse (~25g) Nelson Sauvin humle och koka i ytterligare 10 minuter.
    Tillsätt 1 påse (~25g) Cascade humle och koka i ytterligare 5 minuter. Ta därefter kastrullen av plattan.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt båda maltextrakten i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 18°C. Rör om.
    Strö torrjästen över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
    Ungefär vid dag 4 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av Chinook humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1008-1012.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare

Ingredienser som behövs