Fruit Salad Ale
21 l ~4,8 vol-%
Detta recept innehåller en mycket enkel metod för att skapa en stor humlekaraktär i en brygd. Humlesorterna Cascade och Amarillo (som oftast kommer från Nordamerika) producerar mycket intensiva dofter och mycket smakrika ales. Cascade ger ditt öl citrustoner medan Amarillo kommer att bidra med karaktären av passionsfrukt och melon (cantaloupe). Tillsammans utgör de en fantastisk kombination! Om du jäser denna brygd med Coopers kommersiella alejäststam (om du skördat den ur Coopers flasköl) kommer du dessutom att få lite bananestrar. Resutatet kommer att bli ett öl som med fördel kan drickas ungt och en underbar fruktblandning kommer att möta dig i glaset. Denna brygd hamnar i den lättare änden av BJCP 10A (American Pale Ale).
Ingredienser
- 1 x 1,7kg Int. Australian Pale Ale
- 2 x 500g Light Dry Malt
- 1 x 25-28g Cascade pellets
- 1 x 25-28g Amarillo pellets
- Jästen från ölsatsen (eller jästkultur från Coopers ölflaskor)
- Carbonation Drops
Färg: Gyllene
Beska: Medium
Kropp: Medium
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Koka upp 2 liter vatten och ta kastrullen av plattan.
Tillsätt båda påsarna humle och låt dra i 30 minuter.Tillsätt 2 x 500g Light Dry Malt i jäskärlet och sila ner humlevätskan i jäskärlet. Rör om.
Tillsätt ölsatsen i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 18 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 21 liter och 24°C. Rör om.
Strö torrjästen över ytan (eller rör ner jästkulturen) i jäskärlet och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 24°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
Ingredienser som behövs
-
Int. Australian Pale Ale 1,7kg
När du vill övertyga någon
Int. Australian Pale Ale 1,7kg 185,00 kr -
Coopers Carbonation Drops 250g
Enkelt sätt att prima dina flaskor. 250g
Coopers Carbonation Drops 250g 49,00 kr -
Light Dry Malt 500g
Passar i alla brygder. 500g
Light Dry Malt 500g 69,00 kr -
Coopers humlepellets 25g Cascade
Cascade 25 gram
Coopers humlepellets 25g Cascade 44,00 kr