Hop Slam IPA (NZ)
21 l ~5 vol-%
Som namnet antyder är detta öl fullpackat med humle. Inget för den svaghjärtade. Receptet har länge varit en klar favorit på Coopers forum.
Detta recept Hop Slam IPA använder humlesorten Motueka (som förr kallades B Saaz) som blir den helt dominerande humlen. Motueka kommer att ge din färdiga brygd en mycket skön blandning av citrus, stenfrukter och mintaromer. Resultatet blir ett utsökt, välhumlat öl, fullmatat med smaker och dofter. Men kom ihåg: Receptet heter inte Hop Slam IPA utan anledning, så var noga med att inte snåla med humlen.
Motueka kan eventuellt ersättas med en blandning av Saaz och Citra.
Ingredienser
- 1 x 1,7kg TC Brew A IPA
- 2 x 500g Light Dry Malt
- 2 x 25-28g Motueka pellets
- Jästen från ölsatsen
- Carbonation Drops
Färg: Koppar
Beska: Hög
Kropp: Medium
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Tillsätt Light Dry Malt och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
Tillsätt ölsatsen i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 18 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 21 liter och 21°C. Rör om.
Strö torrjästen över ytan i jäskärlet.
Tillsätt humlen i jäskärlet och sätt på locket. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 21°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1008-1012.
Ingredienser som behövs
-
Coopers Carbonation Drops 250g
Enkelt sätt att prima dina flaskor. 250g
Coopers Carbonation Drops 250g 49,00 kr -
Light Dry Malt 500g
Passar i alla brygder. 500g
Light Dry Malt 500g 69,00 kr -
BRY-97 American West Coast Ale Yeast, Lallemand
Alejäst av amerikansk typ
BRY-97 American West Coast Ale Yeast, Lallemand 49,00 kr -
TC Brew A IPA 1,7kg
Amerikansk IPA
TC Brew A IPA 1,7kg 189,00 kr