Nelsons Light
21 l ~2,9 vol-%
Har man gett sig ut på den fascinerande upptäcktsresan som ölbryggning innebär kommer man förmodligen att vilja experimentera med större mängder ingredienser och jästillsatser, vilket kan ge mycket väldoftande och smakrika resultat. När man då väl vant sig vid öl av denna höga kvalitet, kommer smaklöst öl inte vara lätt att stå ut med. Detta oavsett vilka heta omständigheter man befinner sig i eller hur törstig man är.
Detta recept på Nelsons Light kommer att skapa ett öl med mycket generösa dofter och smaker samtidigt som det behåller drickvänligheten. Man skulle kunna påstå att detta öl närmast platsar i kategorin BJCP-kategori 8A (English Pale Ale, Standard/Ordinary Bitter), förutom att det har en lägre alkoholhalt.
Ingredienser
- 3 x 500g Light Dry Malt
- 300g Cara/Crystal Malt (100 EBC) (krossad)
- 1 x 25-28g Centennial pellets
- 20g Nelson Sauvin pellets
- 25g Nelson Sauvin pellets
- 1 x Coopers alejäst (eller valfri alejäst)
- Carbonation Drops
Färg: Gyllene
Beska: Medium
Kropp: Medium
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Koka upp 5 liter vatten tillsammans med 500g Light Dry Malt i en stor kastrull (~8 l).
Tillsätt 1 påse (25-28g) Centennial humle och koka i 30 minuter.
Ta kastrullen av plattan.
Tillsätt de krossade maltkornen och 20g Nelson Sauvin humle och låt dra under lock i 30 minuter.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt resten av Light Dry Malt i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 18 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 21 liter och 21°C. Rör om.
Strö torrjästen över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 21°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Ungefär vid dag 4 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt 25g Nelson Sauvin humle i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
Ingredienser som behövs
-
Coopers Carbonation Drops 250g
Enkelt sätt att prima dina flaskor. 250g
Coopers Carbonation Drops 250g 49,00 kr -
Light Dry Malt 500g
Passar i alla brygder. 500g
Light Dry Malt 500g 69,00 kr -
Coopers jäst 7g
Alejäst från Coopers
Coopers jäst 7g 23,00 kr -
BRY-97 American West Coast Ale Yeast, Lallemand
Alejäst av amerikansk typ
BRY-97 American West Coast Ale Yeast, Lallemand 49,00 kr -
Coopers humlepellets 25g Centennial
Centennial 25 gram
Coopers humlepellets 25g Centennial 46,00 kr -
Coopers PET 740ml, 15st
Perfekt för både öl och vin.
Coopers PET 740ml, 15st 289,00 kr