Fler bilder

Coopers Vintage Ale '10

21 l ~7,5 vol-%

Coopers Brewery släppte det alkoholstarka flaskölet Vintage Ale för första gången 1998 och introducerade då öltypen Strong Ale (BJCP Style 19A) i sitt sortiment. Hembryggare ville naturligtvis brygga Vintage Ale själva och 2010 släpptes det första DIY-receptet.
Originalölet bryggs lite olika varje år. Här är receptet för 2010 versionen.

Vintage Ale är ett alkoholstarkt, mycket smakrikt öl med hög beska. Det kan konsumeras ungt, men det har också goda förutsättningar för att utvecklas under flera månaders lagring på flaska. När det är ungt, kommer du att känna en blandning av estrar och mycket humlearomer tillsammans med alkoholens hetta och en tydlig besk eftersmak.
Lagring får estrar, humle och alkohol att smälta samman, beskan mildras och toffee/sherry-liknande karaktärer utvecklas.

Maltkornen är ett valfritt extra. Dem kan du lämna bort om du vill. Humlen kan bytas ut mot din favorithumle i valfria mängder. Till Vintage Ale har många olika humlesorter använts genom åren.
Detta recept var Månadens Receptpaket i September 2016 (favorit i repris).

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg Int. Australian Pale Ale
  • 1 x 1,7kg Coopers Real Ale
  • 500g Dextrose
  • 200g Cara/Crystal Malt (300 EBC) (krossad)
  • 2 x 25-28g Fuggles pellets
  • 1 x 25-28g Nelson Sauvin pellets
  • 1 x 11g Lallemand Nottingham Dry Yeast + jästen från ölsatserna
  • Carbonation Drops


Färg
: Bärnsten
Beska: Hög
Kropp: Tung

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Dagen innan bryggning:
    Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse. Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter kallt vatten. Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.
    På bryggdagen:
    Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan och ta kastrullen av plattan.
    Tillsätt 1 påse (25-28g) Fuggles humle och låt dra i 15 minuter.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt 500g dextros i jäskärlet. Rör om.
    Tillsätt ölsatserna i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 18 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 21 liter och 18°C. Rör om.
    Strö torrjästen (Nottingham + jästen från ölsatserna) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 2 veckor.
    Ungefär vid dag 7 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 10, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1008-1012.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare

Ingredienser som behövs