Fler bilder

Roger, Roger Ale

25 l ~3,8 vol-%


Det finns inget behov att anhålla om tillstånd från tornet. Denna medelstarka prototyp är redan tillåten att lyfta. Denna listiga allians mellan engelsk Mild Ale och amerikansk Amber Ale kommer att ta dina smaklökar på ett högt flygande äventyr. Stigande genom lyftiga humlemoln av kola och citrus, kommer du sedan att plana ut till sköna kristallmaltsmaker och mild citrusdriven beska. Medelfylligt och med en ABV på bara 3,8%. Detta är den perfekta brygden för att bibehålla utsatt marschhöjd. Så, brygg iväg och ta med några på inflygning. Klart, slut. 
Detta recept var Månadens Receptpaket i Mars 2017.

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg Int. Australian Pale Ale (eller TC Brew A IPA)
  • 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Amber
  • 1 x 200g Dark Munich Malt (20-24 EBC) (krossad)
  • 1 x 25g East Kent Goldings (EKG) Pellets
  • 1 x 25g Cascade Pellets
  • 1 x 25g Chinook Pellets
  • 1 x 11g Safale US-05 Dry Yeast
  • Carbonation Drops


Färg
: Bärnsten/Koppar
Beska: Medium
Kropp: Medium


  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Dagen innan bryggning:
    Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse. Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter kallt vatten. Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.
    På bryggdagen:
    Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan.
    Tillsätt EKG humle och koka i 15 minuter.
    Ta kastrullen av plattan.
    Tillsätt Cascade humle, sätt på locket och låt dra i ytterligare en timme.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 25 liter och 20°C. Rör om.
    Strö torrjästen (US-05) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-20°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 10-14 dagar.
    Ungefär vid dag 7 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt Chinook humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 10, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1008-1012.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare

Ingredienser som behövs