SMOTY Ale
23 l ~4,9 vol-%
Det här receptet skapar en smakrik Dark Ale med tydliga örtiga/blommiga aromer som fint kompletterar den rostade maltkaraktären. Kombinera de två ölsatserna Dark Ale och Australian Pale Ale med en generös mängd East Kent Goldings humle. Brygden kan jäsa med den medföljande jästen under locken på ölsatserna eller med valfri alejäst som du gillar. Ett fint exempel på en toucan-brygd.
Ingredienser
- 1 x 1,7kg Int. Australian Pale Ale
- 1 x 1,7kg Coopers Dark Ale
- 1 x 28g East Kent Goldings pellets
- Jästen från ölsatserna
- Carbonation Drops
Färg: Brun
Beska: Hög
Kropp: Tung
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Koka upp 2 liter vatten i en kastrull.
Tillsätt 9g East Kent Goldings humle och låt sjuda i 15 minuter.
Ta kastrullen av plattan.
Tillsätt resten av humlen och låt dra under lock i 30 minuter.
Sila ner humlevätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatserna i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 21°C. Rör om.
Strö torrjästen (bägge påsarna) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-21°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
-
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
Ingredienser som behövs
-
Coopers Dark Ale 1,7kg
Klassiker i Original-serien
Coopers Dark Ale 1,7kg 165,00 kr -
Int. Australian Pale Ale 1,7kg
När du vill övertyga någon
Int. Australian Pale Ale 1,7kg 185,00 kr -
Coopers Carbonation Drops 250g
Enkelt sätt att prima dina flaskor. 250g
Coopers Carbonation Drops 250g 49,00 kr -
East Kent Golding 28g
Humlepellets 28 gram
East Kent Golding 28g 36,00 kr