Fler bilder

Red Rattler Ale

23 l ~5,8 vol-%

Det här ölet hämtar sin inspiration från Red Trolley Ale som gjordes populär av Karl Strauss Brewing Company i USA. Red Rattler bjuder dig söta maltsmaker med en mjuk och rundad avslutning med varma kopparröda nyanser. Receptet innehåller Amber maltextrakt, specialmalt, en rejäl dos Willamette humle och ölet jäser i en något högre temperatur än vanligt.
Not: Om du önskar en högre restsötma kan du öka mängden Caramunich till så mycket som 500 gram.
Detta recept var Månadens Receptpaket i Maj 2015.

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg Int. Australian Pale Ale
  • 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Amber
  • 1 x 500g Light Dry Malt
  • 300g CaraMunich 3 Malt (140-160 EBC) (krossad)
  • 1 x 25-28g Willamette pellets
  • 1 x 11g Lallemand BRY-97 Dry Yeast
  • Carbonation Drops


Färg
: Koppar
Beska: Medium
Kropp: Medium

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter hett vatten (inte kokande) i en kastrull.
    Låt dra under lock i 1 timme.
    Sila ner vätskan i en större kastrull (~8 l) och tillsätt ytterligare 2 liter vatten.
    Koka upp vätskan tillsammans med 500g Light Dry Malt.
    Tillsätt humlen och koka i 10 minuter.
    Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 22°C. Rör om.
    Strö torrjästen (BRY-97) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 22°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1008-1012.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare

Ingredienser som behövs